top of page

Medlemsmøte 8/11-tema Luftambulansen.

31 glade pensjonister var samlet til et meget godt og interessant foredrag om Luftambulansen ved Marius Dale Romslo.

Luftambulansen ble startet i Norge av lege Jens Moe og drev syketransport fra 1930-tallet. Men legen hadde store ambisjoner- en luftambulanse i hele landet for pasienter i nød. Fra 1969 kom Ni-bilen som var legebemannet. Etter inspirasjon fra Sveits kom detførste helikopteret til Norge i mars 1978 og den store presentasjonen var i Holmenkollen under skirennet der. Så kom meldingen at det hadde gått et snøskred i Norefjell der 12 speidere ble tatt av raset. 

Helikopteret dro fra Holmenkollen og bidro til at 10 av speiderne ble reddet, deriblant Øivind Antonsen som ble funnet som den siste nedi snømassene etter markering av søkehund.

I juni 1978 tok det første legehelikopteret av fra AHUS-men Staten var negativ til å være med, kalte det hele for «luksusmedisin». Befolkningen derimot av positiv og støtte med innsamlede midler og støttemedlemskap.

I 1981 kom det andre helikopteret i Stavanger og først i 1988 kom det på plass en delvis offentlig finansiering. Fra 2018 ble også legebilen som utgjør en viktig støtte til helikopterflyvningene, en del av den offentlige finansiering.

Norsk Luftambulanse er en Stiftelse der Norsk Helikoter Tjeneste er det utøvende leddet som får midler fra Staten. Årlig får Norsk Luftambulanse inn 300 millioner fra enkeltpersoner og bedrifter og disse midlene brukes til forskning med over 30 stipendiater. Det forskes på prehospitale behandlinger, slag med CT-undersøkelse og ultralyd-alt som er på ønskelisten over det helikoptertilbudet skal ha med på oppdrag. Hvert helikopter er bemannet med pilot, anestesiprofesjon og redningskompetanse. I 2017 ble første hjerneslag behandlet utenfor et sykehus.

Innovasjon og trening er hovedaktivitet for 4.500 frivillige.


Bjørg Wiers

Foto: Kari Helland Jensen

bottom of page