.
Interessant – Engasjert – Fengslende om Espeland Fangeleir.
​
18 personer møtte opp ved Espeland Fangeleir tirsdag 8.oktober på en kjølig og sur dag. Vi ble møtt av Atle Tvedt som skulle guide oss gjennom historien og Leiren. Leiren De får ingen statsstøtte til driften og alt her blir gjort av frivillige. Vi startet i i Kvinnebrakken som var gjort om til en stor sal, men besto opprinnelig av 40 enerom. Leiren er den eneste bevarte fangeleiren fra krigens dager i Norge.
Tvedt fortalte svært engasjert om fangenes liv i leiren og om en del enkeltskjebner. Det var rystende historier han fortalte, og han fremførte dem på en måte som gjorde dem levende og derfor svært engasjerende og ddramatisk. Det Det skulle svært lite til for å havne i leiren og oppholdet var meget tøft. Leiren var ferdig til å tas i bruk i januar 1943 og ble bygget hovedsakelig av jugoslaviske krigsfanger som jobbet hardt i to år. 27 av arbeiderne ble drept da de ikke lenger kunne jobbe. Leiren besto av 5 bygninger med fangeceller og rom pluss hus til kantine og et stort felles toalett. I den ene fangebygningen, kalt Lenken, satt de som var dødsdømte i små eneceller. Rett utenfor leiren lå tyskernes brakker. Leiren har blitt brukt til andre krigsfanger etter krigen og deretter av Sivilforsvaret frem til 1992. Stiftelsen Espeland fikk overta bygningsmassen i 2015.
​
​
​
​
​
Vi tok så en spasertur rundt i leiren og Tvedt fortalte gripende historier om fangenes liv. Den tyske sjefen for leiren var en utrolig sadist som lette etter små ting som kunne gi ekstreme, brutale straffer.
Vi gikk så inn i museet som lå i Lenken og her var det bl.a. noen autentiske celler. Et meget interessant og flott museum. Her fikk vi også høre noen av de som var i leiren under krigen fortelle om det forferdelig livet der.
Vi gikk så videre til en vanlig fangebrakke hvor det bl.a. var et autentisk firemanns rom. Der fikk vi også vite litt om hva de gjorde på i leiren og hvilken elendig mat de fikk. En mann som kom inn var 115 kg. og når han slapp ut var han bare 49 kg.
Atle Tvedt fikk en fortjent takk og applaus for utmerket guiding og engasjert og levende fortelling.
​
Terje Jenssen















