top of page

Interessant byvandring i nydelig høstvær.

28 pensjonister møttes tirsdag 10.september i et aldeles nydelig høstvær utenfor Mariakirken. Brit Bartz Johannessen skulle guide oss rundt på Dreggen og Bryggen.


Vi startet med statuen av Dreggegutten som er reist til minne om de Dreggegutter som falt under siste verdenskrig. Vi ble så tatt med inn i et av de nye husene på Dreggsallmenningen hvor det er funnet ruiner av et gammelt sykehus for spedalske, Katarina-hospitalet fra 1200-tallet. Lett tilgjengelige ruiner som nok var ukjent for de fleste av oss.

Vi rundet så Vikinghallen og ble anbefalt en gang å ta en tur på Festningsmuseet og ble vist Arven, som er en gull- og sølvsmed-fabrikk og museum.

Mariakirken var ferdig bygget i ca.1170 , men har brent flere ganger og er blitt påbygd og restaurert. Senest de siste årene.

Vi stoppet så utenfor Bryggen museum som er under oppussing og hvor mye av det som ble gravet fram etter brannen på Bryggen i 1955 skal vises.

Vi vandret så inn mellom de gamle Bryggen-bygningene. Guiden fortalte om tørrfiskhandelen hvor all tørrfisk fra Nord-Norge skulle inn til Bergen og derfra selges videre til Europa. Fra 1350 til 1750 var det Hanseatene som regjerte på Bryggen og det var kun tyskere som bodde og drev handel derfra. Lærerikt og interessant å høre historien om Bryggen og om livet der.

Mye spennende har hendt på Bryggen og under krigen var det en viktig radiosender i en av byggene som ga verdifull informasjon til engelskmennene om tyske skips bevegelse. Der ligger i dag Theta Museet.

Det var mye nytt og interessant guiden vår kunne fortelle om Bergens historie og i det perfekte været ble det en flott start på høstsesongen.

23 av oss gikk så til Kjøttbasaren og Egon Restaurant for å kjøpe oss litt mat og drikke og for de aller fleste gikk det i Pizza-buffet.

En lærerik, hyggelig og flott dag i Bergen,


Terje Jenssen

bottom of page