top of page

Junimøtet handlet om klimaendringer.

19 medlemmer møtte opp for å høre klimaforsker Bjørg Risebrobakken fra NORCE (Norwegian Research Centre AS) holde foredrag om globale og regionale klimaendringer i nåtid, fortid og fremtid.

Det forskes i ulike tidsperioder for klimaendringer tilbake i tid. Det har vært mange varmeperioder opp gjennom tidene, men ingen lik dagens. I henhold til Parisavtalen må den globale oppvarmingen begrenses til 1,5 grad. Skal vi klare dette må vi slutte med det vi gjør nå. Per i dag finnes ikke teknologi til å fange og lagre CO2, vi styrer derfor mot en begrensing på 3 grader.

Når det gjelder utslipp ligger Norge per person per år langt over resten av verden. Vi er ikke god på endringer i riktig retning og det vi gjør monner lite. Klimaverstingene er olje og gass, veitrafikk, luftfart, jernbane og sjøfart.

For industri og bergverk går det rett vei.

Vi tenker lite på hvilken ny teknologi vi skal satse på. Det er stor enighet om at vi må få mer kontroll på klimautslippene, men vi gjør lite med det. I Norge blir det bare varmere og varmere. Hvis vi ikke klare å redusere klimautslippene vil temperaturen stige raskere og raskere på kortere tid.

Det vil få mindre konsekvenser for Norge enn mange andre steder i verden om havet stiger, og selv om det blir varmere vil vi ha det relativt behagelig. Men høyere temperatur vil føre til mer fordampning og dermed mer intens nedbør. Dager med kraftig nedbør vil øke, særlig om vinteren, uansett hva vi gjør.

Jorden vil bestå, det er verden som vil forandre seg. Noen av konsekvensene av utslippene så langt vil vare i tusener av år, uavhengig av om vi stopper alle utslipp i dag.

Det forskes på å finne ut hva som skjedde tilbake i tid. Vi har hatt mange istider og varmeperioder og det har historisk vært store endringer av temperatur og vegetasjon. I dag er endringene større og kraftigere enn tidligere. Vi vil fremover få økt tørke, raskere snøsmelting, sterkere vind, større steinsprang og steinskred.

Vi er en liten del av verden som forbruker veldig mye, noe som kan få store konsekvenser fremover. Den enkelte må tenke på konsekvensene av det man gjør. Være litt mer bevisst på alle deler av livet sitt. Som nasjon må vi enes om i hvilken retning vi skal gå.

For de som er interessert i å lese mer, er det mye informasjon om klimaendringer under «Klima i Norge 2100».

Etter foredraget koste vi oss med snitter og vintrekning.


Berit Lyngtun Hansen

Foto: Rolf Gjørøy

bottom of page