top of page

Meget interessant besøk hos Oleana i Ytre Arna.

25 pensjonister møtte opp hos Oleana til et svært hyggelig og interessant besøk tirsdag 12.mars kl.12:00. De fleste var tidlig ute og det ble litt tid til handling i butikken før vi samlet oss i salen som de har kalt Børsen.

Vi ble ønsket velkommen til en av gründerne Kolbjørn Valestrand. Han startet med å gjennomgå litt av Ytre Arna’s industrihistorie. Det var Petter Jebsen som i 1845 kjøpte et område her og startet dermed industrialiseringen av Vestlandet tekstileventyret i Ytre Arna. Rundt 1960 var det 1200 ansatte i fabrikken.

Oleana ble startet i 1992 av tre personer på Espeland og designer Solveig Hisdal har vært med i bedriften helt frem til i dag, men hun pensjonerer seg nå og en ny designer er ansatt.

Vi fikk så se en film som var laget i fjor hvor datteren til Kolbjørn, Gerda Sørhus Fuglerud, som nå er daglig leder fortalt om bedriften og de kvaliteter og verdier som de står for. Det var interessant å se hvordan designeren jobbet med mønstrene i strikkeplaggene. Vi fikk også se hvor forferdelig dårlig lokalene så ut i 2011 da Oleana bestemte seg for å flytte til Ytre Arna. I dag fremstår de som lyse og fine moderne industrilokaler.

Kolbjørn fortsatt så å fortelle Oleanna og de to viktigste elementene i bedriften. Produktene og Folkene. Design og kvalitet står i høysetet og produktene selges i mange land i Europa, i USA og i Japan. De har en meget moderne og flott personalfilosofi. De har ingen offisiell aldersgrense og deres første ansatte sluttet nylig i en alder av 86 år. De har mange fine personellgoder, bl.a. lik overskuddsbonus til alle fra topp til bunn og så stenger de bedriften for noen dager og reiser på studietur og seminar sammen både utenlands og innenlands.


En annen av gründerne Signe Aarhus fortalte så om bakgrunnen for de mønstrene som designes og brukes i produktene. Hun tok oss så med rundt i bedriften og vi startet først en etasje opp i i det imponerende Strikkeriet hvor massevis av flotte og dyre strikkemaskiner fra Japan var programmert til å strikke i to skift alle Oleana’s produkter. Dette var industridelen med svært mange maskiner og lite folk.

Så gikk vi en etasje opp til et like stort rom, Sømsalen, hvor håndarbeidsdelen av produksjonen ble utført. Vi fikk se imponerende arbeid på de ulike symaskinene og her var det ansatte fra 10 forskjellige nasjoner.

Nede igjen fikk vi en omvisning i Museet som inneholdt en del om tekstilproduksjonen og en del om den generelle utviklingen i Ytre Arna. Det var kjekt å se en gammel kolonialbutikk, et hjem, et klasserom fra 50-årene m.m.. Det var bl.a. et klassebilde med Britt Sæbø fra folkeskolen i Ytre Arna. 

Britt Sæbø i midterste rad nr.3 fra venstre.

Så ble vi servert deilig ertesuppe med svinekjøtt i kantinen med etterfølgende kaffe og sjokoladekuler. Bjørg Wiers takket Oleana og gründerne for et flott, hyggelig og interessant besøk og det er jeg sikke på at alle var helt enig i.


Terje Jenssen

bottom of page