top of page

Spennende møte med Den Nationale Scene.

40 forventningsfulle medlemmer møtte opp på DNS for omvisning. Vi blir tatt med opp i front-losje der teaterets historie blir fortalt. Påbegynt i 1906 og ferdig i 1909. Arkitekt Schou har tegnet dette nasjonsbygget som mange bergensere vil kalle det vakreste bygget i byen vår. Morsomt å høre at Schou selv har malt takdekorasjonen!


Her er 120 årsverk på huset og vi skal få se de ulike verksteder som leverer alt til forestillingene. I restauranten er et brukt over 11.000 bladgull og de vakre lysekronene er laget av glassmester Hole som er bestefar til Astri Ese Hole, vårt medlem.

Vi får vite at Oktavia Sperati «går igjen» i teaterhuset men mest som et fredelig vesen som høres vandrende i gangene. Maleri av Oktavia henger i trappegangen.

En Bombe traff teateret i 1940 og ødela inngangspartiet og restauranten som raskt ble gjenoppbygd. Det er nå innvilget 100 mill. over en toårsperiode for oppussing av teateret.

Vi er innom selve scenen og bakrommet der alle kulisser blir montert, på snekkerverkstedet, på interiør/kunstverkstedet, rekvisittverksted, parykkmakeriet og systuen. Her er trange ganger og lite arbeidsrom men vi opplever kreativitet og inspirasjon i alle rom.

En kunstner maler et «teppe» på et spesielt papirmateriale og det ser virkelig ut som et vevet teppe-helt fantastisk!

Vi har 2 medlemmer som har opptrådt på teateret- Ingrid Gjelsvik og Gunnar Mjøs, begge i barnestykker da de selv var barn.

I en av de mange gangene finner vi et diplom med kjent logo-Forsikrings- og finansforeningen i Bergen. Diplomet er gitt for «prioritert og bidratt til bedret sikkerhet mot materielle og personskader» datert 1997. Se bilde.

Dette var et spennende, lærerikt og artig besøk bak kulissene der 2 pensjonister fortalte og viste oss rundt. Takk for omvisningen!


Etter omvisningen gikk Frank og jeg for å spise litt på Galleriet og hvem andre enn Helge Jordal sitter på nabobordet. Jeg kan ikke dy meg og spør om autografen etter å ha fortalt om omvisningen. Se bilde.


Bjørg Wiers

bottom of page