top of page

Statsarkivet var et interessant bekjentskap.

30 medlemmer hadde fått plass på besøket til Statsarkivet og selv om arkivskap som sådan kan virke kjedelig var innholdet både interessant og spennende. Dette var sesongens første møte som altså ble avholdt på Kalfaret.

Vi ble inndelt i to grupper og det var Synnøve Bringslid og Yngve Nedrebø som viste oss rundt og fortalte. Min oppsummering kommer fra Synnøve’s gruppe, men jeg går ut fra at denne andre gruppen opplevde det samme bare i en litt annen rekkefølge.

Vi startet ved det gamle inngangspartiet i det opprinnelige bygget fra 1921, og her var det både veggmaleri, staselig søyler og flott trappeoppgang med statue av Bergens Skytsengel St:Sunniva. Siden har det kommet tilbygg i 1993 og 2012.

Det meste av Bergens Byarkiv finner en i et annet bygg i sentrum, men i statsarkivet finnes hovedsaklig statelig dokumenter fra Bergen, Hordaland og Sogn og Fjordane. Det er i dag 8 statsarkiv i Norge, men dette er nå til vurdering og omlegging. I arkivet på Kalfaret er det 26 kilometer arkiver så det blir litt av en jobb hvis det skal flyttes på. Her i byen er det 20 ansatte.

Vi var en tur innom den gamle lesesalen før vi fortsatte opp i 3 etasje forbi de gamle magasinene, som nå er blitt kontorer, til et magasin fullt av moderne arkivskap.

Her var det gamle rettsarkiv med sirlig håndskreven bøker med rettsreferater tilbake til 1663. Noen av disse bøkene var virkelig gedigne og v anskelig å lese pga den gotiske skriften de brukte på 1600- og 1700-tallet. Vi fikk også se en av flere bøker om Gjest Baardens rettsprosesser. Fra retten i Nordfjord fikk vi se en rettsprotokoll fra en trolldomsposess som var der mot en kvinne i 1668 og hun ble dømt for trolldom. Her var bl.a. også jordskiftearkivet fra 1880-tallet og det gamle Lepra-arkivet som forøvrig står på UNESCO’s verdensarv–liste.

Vi beveget oss så ned til 2.underetg. og her var det altså to etasjer under jorden med 3 store magasin i hver etasje. Her var det bl.a.Fødselsregister, Kirkebøker, Trygdearkiv,Panteregister, Handelsarkivet, Nyere Rettsdokumenter m.m.m.

Kirkebøkene frem til 1950 er digitalisert med kopier av de originale håndskrevne sidene som prestene sirlig førte med ulike bok- og skriftstørrelser. (Klokkerne skrev en sikkerhetskopi som den gang ble lagret i et annet bygg en originalen.) De nyere kirkebøkene er ikke tilgjengelig på nettet av personvernhensyn.

Begge gruppen møttes så til bespisning i den gamle lesesalen. Vi fikk deilig Pizza med kaffe og mineralvann. Kari H. Jensen hadde laget nydelig lapper som ble forært med syltetøy. Bjørg Wiers takket for en interessant omvisning og takket spesielt Kari som sto for bevertningen.


Terje Jenssen

bottom of page