top of page

Fascinerende på Kalfaret om ølbrygging.

Sesongens første møte, tirsdag 8.sept., var for første gang lagt utenom vårt faste møtested. 30 glade pensjonister hadde funnet veien til Hansas gamle lokaler på Kalfaret.

Her holder nå Kalfaret Brygghus og mikrobryggeriet Waldemar til. Da vi kom inn i museumslokalet var det satt ut en oppsats til hver av oss med glass med fire forskjellige ølsorter, alle brygget i Waldemar’s mikrobryggeri.

Bjørg Wiers ønsket alle velkommen og overlot ordet til Giorgetta (opprinnelig fra Romania) som sjarmerende og engasjert satte oss inn i alle ølbryggingens fasetter.

Og dette er ikke for amatører, det var utrolig mye å passe på og mange forskjellige måter å brygge ølet på for å få frem de ulike ølsortene med forskjellige smaker og styrker.

De 4 hovedingrediensene i øl er:

-     Vann – kvaliteten er viktig, men surhetsgraden varierer fra øl i et land til øl i et annet land og dette påvirker smaken.

-     Humle – vokser vilt i Norge, men hovedleverandør er Danmark. Her finnes flere typer som påvirker smaken.

-     Malt – er spiret og tørket korn, oftest bygg. Det brennes akkurat som kaffe og tilsettes da forskjellig «smaker» slik at der er mange typer malt.

-     Gjær – Her finnes overgjær (varm gjæring og raskere) og undergjær (kald gjæring og litt langsommere). Bakegjær er ikke brukbart til ølbrygging.


Vi ble så presentert for de fire ølsortene vi hadde fått utdelt.

1.     Chilli Blond – dette er gjæret med overgjær og tilsatt litt rød chilli. Ca.7,2 %

2.     Pils (Krystall øl) – er gjæret med undergjær. 4,5 %

3.     Baltisk Porter – Dette er et mørkt øl som er gjæret med undergjær, vanligvis er mørkt øl gjæret med overgjær. 7,4 %.

4.     Blond Ale – er gjæret med overgjær og smaker som hvete-øl. 4,5 %


Det var vel svært delte meninger om hvordan ølet smakte og om det var godt, men noen klarte å tømme alle glassene, mens de fleste hadde litt igjen i noen glass.

Giorgette mente at de fleste drikker ølet for kaldt, det korrekte er å drikke ølet ca.2 grader over alkoholprosenten. Ølets verste fiende er lys, varme og fett. Drikk aldri melk av et ølglass, da kan det ikke lenger brukes til øl, sa hun. Vask ikke ølglassene i oppvaskmaskinen, men i kokvarmt vann uten sepe. Det skal alltid være noen centimeter med skum i glasset da det bevarer kullsyren og smaken,

Det finnes utallige sorter øl i verden med ulike smaker, styrker og kulører, også Norge begynner å få mange mikrobryggerier som produserer ulike varianter av alle øl-typer.


Hansa ble stiftet i 1891 da den unge Waldemar Stoud Platou (1868–1930) som var bryggermester-utdannet i Worms, kjøpte opp det lokale Mikrobryggeriet og ga det navnet Hansa. Bryggeriet startet på Kalfaret ved foten av Fløyfjellet. Det første ølet som ble brygget var Bokkøl som var ganske likt det juleølet som selges på Polet. Etter noen år startet også produksjonen av Pils. Hansa var det første norske bryggeriet som startet et kjemilaboratorium. På 1980-tallet flyttet bedriften mesteparten av sin aktivitet til industriområdet Kokstad. De store fjellhallene som Hansa lot bygge i Fløyfjellet brukes i dag av Riksarkivet. I 2005 opprettet de et mikrobryggeri i sine gamle lokaler, kalt «Waldemars Mikrobryggeri», og bryggeri-muséet «Kalfaret Brygghus» som også har restaurant og festlokaler.

I dag har andre overtatt Waldemar og det eies nå av Søraas-familien.


Det var mange spørsmål underveis så det var tydelig et emne som interesserte mange og Bjørg takket hjertelig til stor applaus fra deltakerne.

Etterpå var det servering av deilige smørbrød, kaffe og vann og alle var enige om at det hadde vært et interessant møte. Bjørg konstaterte til slutt at det første møtet ute på byen hadde vært en suksess og takket Kari Helland Jensen som hadde ideen og sto for opplegget til samlingen. Så bar det ut i det finne høstværet til nærmeste buss for de fleste.


Terje Jenssen

bottom of page